Cognitieve Gedragstherapie

Wat is Cognitieve Gedragstherapie (CGT)

Cognitieve Gedragstherapie, vaak afgekort tot CGT, is een effectieve vorm van psychotherapie die zich richt op het veranderen van negatieve gedachten en gedragingen. CGT combineert cognitieve therapie, die onze gedachten onderzoekt, met gedragstherapie, die zich richt op ons gedrag. Deze combinatie biedt een krachtige methode om zowel de manier waarop we denken als de manier waarop we ons gedragen te veranderen.

Wat zijn de belangrijkste doelstellingen bij Cognitieve Gedragstherapie?

De kern van CGT is het herkennen van negatieve of onrealistische gedachten en overtuigingen en deze vervangen door positievere en realistischere alternatieven. Doelstellingen van CGT omvatten:

  • Het verbeteren van zelfbewustzijn en zelfbeeld.
  • Het ontwikkelen van vaardigheden voor het hanteren van stress en tegenslagen.
  • Het aanleren van effectieve communicatie en sociale vaardigheden.
  • Het verminderen van symptomen van psychische aandoeningen zoals angst en depressie.

Wat is het effect van Cognitieve Gedragstherapie?

CGT is bewezen effectief voor een breed scala aan psychische aandoeningen, waaronder angststoornissen, depressie, eetstoornissen en posttraumatische stressstoornis. Het kan ook helpen bij het omgaan met chronische pijn en slaapproblemen. Cliënten leren praktische vaardigheden die ze in het dagelijks leven kunnen toepassen, wat leidt tot duurzame veranderingen en verbetering van de levenskwaliteit.

Voor welke hulpvragen is Cognitieve Gedragstherapie geschikt?

CGT is geschikt voor verschillende hulpvragen, zoals:

  • Angst en paniekaanvallen.
  • Depressieve klachten.
  • Problemen met zelfvertrouwen en zelfbeeld.
  • Stress en burn-out.
  • Gedragsproblemen.

Cognitieve Gedragstherapie bij PraktijkPresent

Bij Praktijk Present, gelegen in de regio Gouda, Krimpenerwaard, Zuidplas en Waddinxveen, bieden we cognitieve gedragstherapie aan voor kinderen, jongeren en volwassenen. Ons team van gekwalificeerde psychologen en pedagogen is toegewijd aan het bieden van zorg op maat, gericht op het versterken van individuele krachten en het aanpakken van uitdagingen. Als u geïnteresseerd bent in onze diensten, nodigen wij u uit om contact op te nemen via ons contactformulier voor meer informatie of het maken van een afspraak.