Wat is hoogsensitiviteit?
Hoogsensitiviteit wordt ook wel HSP of hooggevoeligheid genoemd. Het is een neutrale en aangeboren eigenschap die ongeveer bij een kwart van de mensen voor komt. Wanneer je hoogsensitief bent, ben je meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels. Er vindt een diepgaandere verwerking van prikkels plaats, en deze diepgaande verwerking is meetbaar in het brein. Je kunt bijvoorbeeld gevoelig zijn voor geluid/licht/geur, maar ook subtiele informatie over de anders emoties of stemming verwerken. Het kan zijn dat je daardoor sneller overprikkeld raakt. Hoogsensitiviteit is grotendeels een kracht, maar soms kan dit ook moeilijk zijn en dan is het belangrijk dat je goed je grenzen in de gaten kunt houden.
Kenmerken van hoogsensitiviteit
Niet iedereen met hoogsensitiviteit is hetzelfde. Het is een losstaande eigenschap. Zo kun je bijvoorbeeld hoogsensitief en introvert zijn, of hoogsensitief en extravert. Wanneer je leest over hoogsensitiviteit, zul je je dus niet overal in herkennen. Toch delen veel hoogsensitieve mensen ook een aantal eigenschappen. Dit zijn een aantal kenmerken waar veel hoogsensitieve mensen zich in herkennen:
- Je bent gericht op de ander en voelt snel aan wat iemand nodig heeft
- Je krijgt veel informatie binnen over de emoties van een ander
- Prikkels zoals geur/geluid/licht komen sterk binnen
- Je bent gevoelig voor sfeer
- Je hebt een hoog verantwoordelijkheidsgevoel of een sterk geweten
- Je laadt op in de natuur
- Je neemt veel details waar
- Je voelt je soms overprikkeld
- Je houdt van een goed gesprek en ‘echte interesse’ in elkaar
Hulp bij hoogsensitiviteit van een psycholoog
Alle informatie die binnen komt, kan overweldigend zijn, en zorgt er soms voor dat je gevoeliger bent voor stress. Wanneer je je niet bewust bent van je grenzen, kan het zijn dat je overspannen of burn-out raakt. Bij PraktijkPresent helpen we je graag om je grenzen beter in beeld te krijgen, om overprikkeling te leren voorkomen en je kwaliteiten als hoogsensitief persoon in te kunnen zetten in het leven en op het werk of bij je studie.
Klik hier voor contact met een psycholoog bij PraktijkPresent.