Stress- en Burn-out Behandeling

Stress, overspannen of burn-out?

Iedereen heeft wel eens te maken met stress. Stress, overspanning en burn-out zijn termen die je tegenwoordig veel om je heen hoort. Maar wanneer is er sprake van overspanning of burn-out? En wat is het verschil?

Stress is in de basis een normale en gezonde reactie van ons lichaam. Het helpt ons om snel en goed te reageren op een probleem of gevaar. Het is belangrijk dat wanneer het gevaar voorbij is, er weer rust komt in het lichaam. Wanneer stress echter langdurig aanhoudt en er geen rustmomenten zijn, kan het zijn dat je zowel fysiek als mentaal uit balans raakt. Wanneer we langdurig last hebben van stress, beinvloedt dit de hormoonhuishouding en brengt het schade toe aan lichaam en brein. Zo kun je bijvoorbeeld merken dat je je opgejaagd voelt, slechter slaapt, vermoeid opstaat, veel piekert, of last hebt van een hoge en snelle ademhaling. Als we deze lichamelijke signalen van stress voor lange tijd negeren, kunnen we overspannen raken of een burn-out ontwikkelen. Overspanning is van kortere duur dan een burn-out. Waar je bij overspanning vaak al binnen enkele weken kunt herstellen, duurt dit bij burn-out een stuk langer. Je bent hierbij vaak jarenlang over de grens gegaan en volledig uitgeput geraakt. In dat geval kan het zijn dat kleine taken en activiteiten of een kleine hoeveelheid informatie al teveel zijn. Langdurige stress kan zowel veroorzaakt worden door stressoren op het werk, als in het privéleven. Vaak beinvloeden deze elkaar beiden en is het goed om te kijken naar de balans van energiegevers en -vreters zowel op het werk, als thuis.

Herstel bij overspanning en burn-out

In de herstelperiode is het belangrijk om naast fysieke en mentale rust ook inzicht te krijgen in de oorzaken van de stress. Een psycholoog kan je in dit proces begeleiden, en je leren kijken naar de manier waarop je met stressoren omgaat (copingstijlen) en hoe je in het vervolg de stress niet zo hoog op hoeft te laten lopen. Gerichte hulp hierbij zal je helpen om een (tweede) burn-out te voorkomen.

Psycholoog bij burn-out

Bij PraktijkPresent helpen we je graag effectief om te gaan met stress (preventief) of bij het herstel van overspanning of burn-out. In de therapie leer je overtuigingen, gedachten en gedrag te veranderen en zo nieuwe stress in de toekomst te voorkomen. Ook kunnen we hierbij kijken naar de match tussen jou en je studie-/werkomgeving. Iedere burn-out is anders en samen gaan we aan de slag met jouw persoonlijke hulpvraag. Je ontvangt effectieve oefeningen, zodat je met de juiste inzichten en tools aan de slag kunt met het herstel. Daarnaast kunnen we gebruik maken van vragenlijsten (zoals de Burn-out Assessment Tool) om de klachten en voortgang hierin te meten gedurende de sessies.

Voorbeelden van wat therapie bij stress en burn-out je op kan leveren:

  • Je leert over je automatische reactie op problemen of tegenslagen
  • Je leert de signalen van stress herkennen
  • Je krijgt inzicht in de werking van stress in het lichaam
  • Je leert de energiebalans, zowel thuis als op het werk, herstellen
  • Je krijgt beter zicht op je grenzen en hoe je die aan kunt geven
  • Je kunt weer ontspannen en genieten
  • Je leert prioriteiten stellen

Bij PraktijkPresent helpen we zowel werkenden, niet werkenden als studerenden met stressgerelateerde hulpvragen. Heb je een vraag of wil je een intakegesprek inplannen? Klik hier voor contact met een psycholoog bij PraktijkPresent.